Home » Specialisaties » Psychomotore therapie
Psychomotore therapie
Wat is psychomotore therapie?
Psychomotore therapie (PMT) is een therapievorm waarbij gebruik wordt gemaakt van lichaamsgerichte en bewegingsgerichte oefeningen.
Bij bewegingsgerichte vormen richt je je op de buitenwereld en interactie met anderen. Bij lichaamsgerichte oefeningen is er aandacht voor het innerlijke, lichaamsbeleving en emoties. Actief zijn en het lichaam zijn aangrijpingspunten van deze therapie. In deze oefenvormen wordt stilgestaan bij je ervaring en betekenisverlening van dat moment. Hierdoor ontstaat meer bewustzijn van je emoties, lichaamssignalen, gedachten en gedrag.
Bij PMT leer je signalen van je lichaam herkennen en begrijpen. We kijken samen of dat wat je ervaart in de oefeningen ook herkenbaar is in je dagelijkse leven. Je komt jezelf tegen als het ware. Zo leer je de signalen te herkennen en daar eventueel anders mee om te gaan. Je leert jezelf steeds beter kennen: je herkent je sterke kanten en de kanten waar je moeite mee hebt.
Daarnaast is de PMT een veilige plek om te experimenteren met ander gedrag. Ook kunnen nieuwe ervaringen op het gebied van voelen en denken opgedaan worden.
Een aantal voorbeelden van “thema’s” die aan de orde kunnen komen:
- lichaamssignalen herkennen;
- verkennen van grenzen;
- samenwerken;
- ruimte;
- keuzes maken;
- agressieregulatie;
- leren ontspannen.
Doel van psychomotore therapie
Het doel van de behandeling is om te leren anders om te gaan met problemen en spanningsgerelateerde klachten te verminderen. Door middel van praktische oefeningen leer je jezelf kennen en leer je om anders om te gaan met diverse situaties en je eigen grenzen te bewaken. Het kan je helpen om je eigen gevoelens en reacties op beter te begrijpen.
Voor wie is psychomotore therapie geschikt?
Psychomotore therapie is een behandelmethode die voor diverse (spanningsgerelateerde) klachten ingezet kan worden bij zowel kinderen als volwassenen. De bewegingsgerichte en lichaamsgerichte oefenvormen worden gecombineerd met gesprekstherapie. Op deze manier kan de behandeling helpen om meer bewust te worden van denken, voelen en doen. Ook kan je oefenen met nieuw gedrag en nieuwe ervaringen op doen.
Een paar voorbeelden van mogelijke problemen:
- Je vindt het moeilijk om voor jezelf op te komen (ruimte innemen);
- Je wordt snel boos of agressief;
- Je kan je vaak slecht concentreren;
- Je hebt moeite om gevoelens te signaleren en te laten zien;
- Je hebt last van spanningen of lichamelijke klachten;
- Je hebt een gebrek aan energie om iets te doen;
- Je hebt last van angstklachten;
- Je voelt je onzeker.
Samen kijken we naar je persoonlijke doelen. Dit doen we door middel van een uitgebreid intake gesprek. We spreken over je klachten om te begrijpen hoe je in bepaalde situaties reageert. Ook is er aandacht voor je levensverhaal en sociale situatie etc. Soms kan door deze inventarisatie al samenhangen en begrip ontstaan met je klachten van nu. Aan de hand hiervan worden behandeldoelen en een behandelvoorstel gedaan.