Jeltje Straatsma

Na mijn afstuderen in 1982 aan de academie voor fysiotherapie te Enschede ben ik begonnen met werken in het MST. Hier was ik als fysiotherapeut en psychomotore therapeut verbonden aan de psychiatrische afdeling en de polikliniek. In 2003 ben ik gaan werken in onze gespecialiseerde praktijk voor psychosomatiek en haptonomie en heb ik de opleiding haptonomie Veldman gedaan. De manuele therapie opleiding Marsman hebben mijn mogelijkheden met betrekking tot de oefentherapie uitgebreid. In de loop van de jaren heb ik ook de opleiding manuele lymfedrainage Vodder, cursussen fascietechnieken en medical taping gedaan. Hierdoor heb ik meer basis gekregen in de begeleiding van oncologie patiënten. Zowel m.b.t. behandelen van lymfe-oedeem als ook de psycho-emotionele begeleiding.


Vrijwel vanaf het begin ben ik me gaan specialiseren en kijk ik niet alleen naar de lichamelijke klachten maar richt ik me op de totale mens. Bij het behandelen van mensen merkte ik steeds weer op hoeveel invloed het denken, voelen en doen heeft op het ontstaan van de lichamelijke klachten. Als je lang doorloopt en alsmaar doorgaat (moeten, pleasen, etc.) in een te hoog levenstempo en je je hier niet bewust van bent kan er een overbelasting ontstaan met nodige stress-klachten die tot lichamelijke klachten kunnen leiden. In veel gevallen heeft het lichaam vooraf wel signalen gegeven maar worden de signalen niet herkend en erkend.
De behandeling is gericht op herstel van je balans tussen denken, voelen en doen.


Belangrijke pijlers hierin zijn: Inzicht krijgen in de oorzaak van de klachten en wat de factoren zijn die de klachten in stand houden. Hierbij kun je denken aan werkdruk, conflicten, emotionele gebeurtenissen, maar ook onder- of overbelasten.

Weer leren luisteren naar jezelf door serieus te nemen wat je voelt. Lichaamsbewustwording vergroten, leren herkennen van spanningssignalen.

Eventueel verwerken en uitten van emoties. Leren ontspannen. De behandeling bestaat uit zowel gesprekken als oefenvormen waarmee we samen proberen te ontdekken wat de oorzaken zijn van de lichamelijke klachten. Hierin staat het levensverhaal van de patiënt centraal. Het doel is je bewust te worden van wie je bent, hoe je communiceert met jezelf en hoe je omgaat met anderen en met verschillende situaties.

Dit bewustwordingsproces geeft handvatten en nieuwe mogelijkheden om de klachten te doen verdwijnen of hanteerbaar te maken. Dit vind ik een uitdagend proces voor mij en de patiënt. Veiligheid en vertrouwen staan hierbij voorop omdat het inzicht soms ook kwetsbare momenten oplevert. Ik houd van een open en eerlijke directe communicatie met mijn patiënten waarin humor ook een belangrijke plaats heeft.

Therapie is op deze manier een uitdaging en ontdekking voor jezelf. In mijn praktijk behandel ik mensen met de volgende klachten:

 • spanningsklachten
 • burn-out/overspanning
  hyperventilatie
  angst en paniek
 • stemmingsklachten/depressie
 • emotionele klachten
 • chronische pijnklachten
 • terugkerende nek- en rugklachten
 • hoofdpijnklachten
 • onbegrepen lichamelijke klachten
 • CANS
 • slaapproblemen
 • lymfe-oedeem
 • psycho-emotionele klachten door ziekte

Als therapeut vind ik het belangrijk om gezamenlijk met de patiënt de hulpvraag te analyseren.

Specialisaties